zijembio     

Žitné halušky se zelím a falešným „špekem“

„Špek“

  • 1 větší kořenový celer
  • 1 balíček uzeného tempehu
  • sezamový olej


Halušky

  • ? kg celozrnné žitné mouky v biokvalitě
  • 1 vejce, nejlépe bio nebo z domácího chovu
  • 70 g hrašky jemné (nebo přidejte 1 vejce navíc)
  • mořská sůl
  • voda dle potřeby
  • tradiční dušené zelí, jaké vaříte k vepřu-knedlu-zelu

 

Postup:

1. Nejprve si připravte špek. Nakrájejte celer i tempeh na kostičky. Do pánve dejte do většího množství oleje celer a tempeh, dostatečně osolte a společně  smažte, dokud celer úplně nezměkne a nebude vypadat jako kousky vypečené slaniny. Na závěr lze dochutit i sójovou omáčkou, pokud ji máte rádi. Špek vám vydrží i pár dní v ledničce, takže ho můžete kdykoli ohřát. Můžete ho udělat i jen s celerem, bez tempehu

2. Připravte si halušky. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji. Všechny přísady na halušky smíchejte, vodu do mouky přilévejte postupně tak, abyste vytvořili velmi husté těsto. Vařečkou to nepůjde, musíte těsto hníst rukama!

3. Do vroucí osolené vody protlačujte těsto přes lis na halušky. Jde to hodně ztuha, je to dobrá domácí posilovna! Vařte, dokud halušky nevyplavou, a hned je lovte cedníkem.

4. Okamžitě je propláchněte studenou či ledovou vodou. Takto můžete mít připravené halušky i pár dní předem v ledničce.

5. Před servírováním orestujte halušky na přepuštěném másle (thé) nebo na sezamovém oleji. Na orestované halušky dejte dušené zelí a přelijte horkým špekem. Přidejte trošku kysané zeleniny a zelené natě.

TIP: Pokud jste zarputilí tradicionalisti, špek si můžete udělat dokonce i z bioslaniny. A k haluškám dostanete asi chuť na pivo. Opravdu přírodní pivo je kvasnicový Bernard. V biokvalitě se dají koupit zatím jen  německá piva. A to dokonce i špaldové či konopné!